Konsten att förflytta en cirkus

Nu har Cirkus Olympia dragit igång årets turné. Ett väldigt maskineri krävs för att få allt att fungera. Bara en sådan sak som att förflytta djur, tält, utrustning och allas hem kräver en hel del.

Brist på utrymme är något cirkusen ständigt brottas med. Även om platsen cirkusen befinner sig på ofta är ganska stor är varje kvadratmeter av ytan planerad för att få allt att rymmas på bästa sätt. Jag trodde inte att det var SÅ stor precision inblandad när det kom till att parkera husvagnar och bilar men oj så fel jag hade.

Efter sista föreställningen på en plats tar det inte många sekunder från att sista gästen är ute ur tältet till att det börjar monteras ned. Det kan verka rörigt men alla vet vad de ska  göra och det ska gå fort, väldigt fort.

_DSC9488

När allt är nedpackat rullar fordonen iväg på led. Först i karavanen av husvagnar och husbilar kör tältmästaren. Han behöver vara först på den nya platsen för att dirigera alla till sina rätta platser. Men innan man kommer så långt ska hela karavanen alltså förflyttas. I en förbestämd ordning körs alla fordon. För att inte tappa bort någon gäller det att ha koll på att man har rätt bil efter sig. Man får inte göra en sväng utan att först kolla att bilen bakom är tillräckligt nära för att se vart du tar vägen. Det kan låta enkelt men med en stor husvagn bakom sig är det inte helt lätt att i mörkret se om det verkligen är de franska clownerna som sitter i bilen bakom.

_DSC0678

Väl framme på den nya plasten är det tältmästarens tur att jobba. Med en ficklampa går han farligt nära framför varje fordon och vinkar dem till rätt plats. Härom dagen fick jag själv lära mig att varje decimeter räknas. När jag tyckte att jag stod tillräckligt nära husvagnen framför vinkades jag ändå fram två decimeter. Lite larvigt tyckte jag tills jag förstod att alla fullastade lastbilar med släp skulle passera vid den smala passagen precis bakom min husvagn. Då var jag väldigt glad för de där extra decimetrarna.

/ Ida

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *